Magvas gondolatok a tyúkudvarból

Nyüveskönyv

Langkawi – nem csak majmoknak.

2017. február 23. - Nyüveskönyv

img_1753.JPGA február csak nem akart véget érni, hát, hogy ne fulladjak bele az ilyenkor szokásos világvége-hangulatba, drága Zuram összekaparta kedélyem romjait, meg némi költőpénzt, és elrángatott a nyárba. Langkawiról azt hallottuk, hogy ott is sok a majom, de kevésbé agresszívek az itthoniaknál, például, ha nem veszed föl a telefont, megértik, hogy más dolgod van, és nem csörgetnek meg még hússzor egy percen belül rejtett számról.  Talán nem is szeretnek telefonálni.

Lényeg, hogy elkalandoztam. A pszichológus, kineziológus és családállító terápiákra félretett összeget repjegybe öltük, hátha ez is segít valamit. Az ember amúgy azt gondolná, irgalmatlan drága mulatság egy ilyen, de meglepő módon egy horvátországi glamping-hét (azta, milyen szavakat tudok!) árának töredékéért csillelhetsz a fehér homokos tengerparton.

Az összesen 6 db repülőút ára (oda-vissza, bár az utóbbit kár volt) 150.000 Ft-ból kijön a Türkis-erlájnsznál, a Malindo-gépével fűszerezve. A mi útvonalunk Isztambulon és Kuala Lumpuron át vezetett, de sokféle megoldás létezik.

Langkawi igazából egy szigetcsoport, mi a legnagyobbikon táboroztunk, amit frappánsan Langkawinak hívnak. A név csak először bonyolult, hamar bevésődik a betűkép a töméntelen csetreszről és tangapapucsról. A homok tényleg fehér, és majmok is tényleg vannak, csak úgy szabadon, mint nálunk. De itt simán lecsaphatod, amelyik el akarja lopni, ami a tiéd, nem úgy, mint nálunk. A krokodilt viszont Borneórol importálják. Mondjuk bennem fölmerült a kérdés, hogy mégis minek…

Pénz: A helyi fizetőeszköz a ringit, ami kb. 70 ft-nak felel meg. (2017 február) A kártyás fizetést nem kultiválják, ha van is terminál, eljátsszák, hogy saaajnos éppen nem működik. Fizethetsz viszont dollárral, (az árfolyamról fogalmuk nincsen, mi kerestük ki a netről a pincérnek) és kb. minden második sarkon van pénzváltó.

Árak: Jóval barátibbak az itthon megszokottnál, kb. 300 ft-ból megreggelizhetsz és egy seefood tál is kijön kb.1500 ft-ból. Egy másfél literes víz kb. 2 ringit, azaz 140 ft.

Gasztroterror: A kaja igen jó, és nem is hizlal, mert a rengeteg chilinek köszönhetően 5 percnél tovább általában nem képezi részedet. A csapvíz nem iható, de fogat mosni bátran lehet vele, a chili után már semmi sem számít. Érdemes megkóstolni a rotit, (mondjuk elkerülhetetlen is), aminek számtalan elkészítési módja és fűszerezése létezik, ez olyan átmenet a palacsinta és a leveles tészta közt, tényleg finom, és fillérekbe kerül, pláne, ha helyiek által látogatott helyen próbálkozol. A banánosat ajánlom!

A legtöbb konyhát már ránézésre lenapalmozná az ÁNTSZ, úgyhogy nem érdemes nagyon kíváncsiskodni, csak élvezzük az ízeket! Az adagok nem valami nagyok, de a malájok sem túl megtermett emberek, és gondolom, a gyomruk is arányos.

A gyümölcslevek egészen valószínűtlenül finomak, bár nem olcsók. Nyugodtan ihatjuk jéggel, a hiedelmek ellenére, kutya bajunk nem lesz tőle. A lassit is érdemes megkóstolni, gyümölcsös, joghurtszerű ital, a narancsos és a mangós is kiváló.

Alkoholt csak kijelölt helyeken, (duty free shopok) illetve néhány, nem helyiek által üzemeltetett vendéglátóipari egységben lehet kapni és havi limittel.

A cigaretta nevetséges áron fut, (harmada, mint nálunk) de az itthoninál jóval horrorisztikusabb fotókkal ellátva. (esküszöm, majdnem leszoktam miattuk)

Emberek: A helyi lakos kedves, mosolygós, segítőkész, kivéve, ha sziesztaidőben találod, amit itt véresen komolyan vesznek. Nem zavarja őket a bejárat előtt kígyózó turistahorda, egykor a személyzet varázsütésre végigterül az asztalon és kórusban hortyog háromig-fél négyig. Itt ez a tímbilding.

Muszlimok, tehát a nők fején mindig ott a kendő, és ha már ugye, akkor elképesztő szín és mintaválasztékban kapható, a megkötésben sem láttam két egyformát. És érdekes módon, a kendő a legkevésbé előnyös külsejű hölgyet is kecsessé, elegánssá teszi. A férfiakról ez nem mondható el, talán a lepukkant jelző a legtalálóbb az outfitjükre, aminek két elengedhetetlen kiegészítője a széttaposott tangapacsker és a robogó, amit légkondinak használnak.

Itt senki nem stresszel, mondjuk miért is tenné, a mangó nő a fán, fűteni nem kell..

Turisták: Mindenféle náció képviselteti magát, sok az indiai, a kínai, a japán, az orosz, az arab, mind békés egyetértésben.

Érdekes módon, a magyarok itt örülnek egymásnak. Tán mert olyan nagyon messze van, vagy az idegen kultúra, nem tudom, mi lehet az ok, de itt kimondottan kedvesek és segítőkészek a honfitársakkal.

Látnivalók: Mangrove-tour: hajós túra, fish farm látogatással, sas, rája és majometetéssel egybekötött 6 órás program, sok látnivalóval és feledhető kajával.

A Pregnant Maiden island a hanyatt fekvő várandós hölgyeményre emlékeztető hegyvonulatáról kapta bájos nevét, ami igen pikánsnak számít itt a muszlim világban és elvileg semmi köze a keresztény kultúrában szereplő szeplőtelen szűzhöz.

A sziget belsejében nagy tó bújik meg, ami pont úgy néz ki, mint a lillafüredi, ebben úszni is lehet, bár engem visszatartott a víz összetétele. (a kihelyezett táblán említésre került sok latin kifejezés, de én csak a a tífuszig olvastam) Vizibiciklit, kajakot is lehet bérelni, de mivel tömve van turistával, itt nem időztünk sokat, inkább tettünk egy kis kirándulást az amúgy felújítás miatt lezárt ösvénykén, ami cölöpökre épült és végighalad a tó mentén. A végén kis öbölhöz érkeztünk, a tengert a tótól itt kb. 30 méter választja el.

Érdemes hajót bérelni és felfedezni a környező szigeteket. Az egyiken például egy igazi dzsangás csöves él a fiával. Vityillójukat a tengerből kihalászott szemétből építették, és abból élnek, hogy sátoroztatnak. Ütött-kopott kajakjukon - ha megfelelő a széljárás – havonta egyszer eleveznek „szárazföldre”, hogy beszerezzék azt a keveset, amit az ő szigetük nem nyújt.

Egyes szigeteknél kispipás búvárkodni is lehet, mert sok a korall, meg a bohóchal.

Sky bridge: A kilátóhoz a hatszemélyes cable car visz föl 55 Ringitért/fő, kb. 13-15 perc alatt. Klausztrofóbiásoknak, tériszonyosoknak melegen ajánlom, kihagyhatatlan lehetőség egy jó rettegésre. Hogy fokozzák a horrort, vizet sem vihetsz magaddal. (fönt van kávézó, nekik is élni kell valamiből) A panoráma viszont gyönyörű odafentről, látszik a  szigetcsoport nagy része, és Thaiföld is.img_1550.JPG

Seven Wells Waterfall: A Cable cartól 10 ringitért visznek el taxival a vízesés bejáratához, de nagyon közel van, gyalog is simán abszolválható a táv, ha bírod a tűző napot és a majmokat.

A vízesés kb. 10 perces kellemes kis erdei séta végén vár ránk, (útközben nem érdemes kajálni, sem egymástól lemaradni, hacsak nem akarunk csúnya szóváltásba keveredni a lesben álló majmok valamelyikével) és a medrében fürdeni is lehet.img_1567.JPG

Strandok: Pantai Cenang strandja kb.  50 méter széles, fehér homokos, a partján bárokkal. Kissé följebb sétálva, a különböző resortok előtt elterülő rész azonban még szebb és kevesebb a fürdőző is. A pálmafák alatt árnyékra is lelhetünk, az a kis mozgás pedig direkte jót tesz, mikor az időként megjelenő biciklis őr barátságos arccal kizavar a tűző napra, hacsak nem rendelkezel az épp aktuális resort kultikus törölközőjével.

A nyugágyak nagy része ugyan üresen áll, de semmi pénzért nem bérelhető: a szállodák vendégeinek vannak fönntartva.

Szép strand még a sziget északi részén a Four Seasons mellett található partszakasz, de a szigeten járva nem igazán láttunk kimondottan kerülendő partrészt.

JellyFish-para: a pletykának sajnos van alapja, medúzák márpedig vannak. A vízben apró csípéseket érezhetünk, ez inkább kellemetlen, mint fájdalmas. A kevésbé szerencsések viszont nagyobb termetű példányokkal is találkozhatnak, aminek csípése igen fájdalmas, a testrész földagad, égővörös lesz, hatalmas hólyagokkal. Kezelése: ecettel kell jó alaposan lelocsolni, az ecet szórófejes kiszerelésben minden strandon ki van készítve. Mi azt figyeltük meg, hogy apálykor nincsenek, viszont du. 4 után nem kockázatmentes a fürdés.

Ha a helyieket kérded a témáról, fölényes mosollyal és ékes angolsággal csak annyit mondanak: "If you have good body: no problem. If you have bad body, it's a big problem." No, ez akkora igazság, hogy nincs mit hozzátenni. (és egyben magyarázat is a szigeten árusított "six pack AB coming soon" pólódömpingre)

Mindent összevetve: Langkawi igen jó hely, süt a nap, kék az ég, fehér a homok, finom a rák… és ami a legfontosabb: jó messze van az itthoni majmoktól.img_1855.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://nyuveskonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr112284571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása