Magvas gondolatok a tyúkudvarból

Nyüveskönyv

A Nagy Vízzáró Ünnep

2016. november 01. - Nyüveskönyv

Akinek telke van, egészen máshogy értelmezi a Halloweent. Nüansznyi különbség kiejtésben, de ég és föld kivitelezésben a Helovín, meg a Helóvájn, bár tökök és boszik mindkettőn vannak.

A Helóvájn, azaz magyar nevén a Nagy Vízzáró Ünnep szerves része a telektulajdonosok életének. Amolyan évközepi válság, szembenézés az elmúlással, szelíd mélabú. Hogy ne tetőzzön depresszióban, erre való ugye a vájn. Ilyenkor már forralva, kis szegfűszeggel, fahéjjal.

Az Ünnepnek több évtizedre visszatekintő hagyományai vannak. A kezdetekkor a feleségek szépen otthon maradtak, mert hites uraik önzetlenül magukra vállalták a feladatot, és a nejek évekig szentül hitték, hogy a vízzárás tényleg egy hétig tartó procedúra.

Aztán jöttek a szüfrazsettek, a felvilágosodás, meg az internet, és ma már a boszik is részt követelnek maguknak a tennivalókból. Hathatós segítségükkel a Nagy Vízzáró Ünnep időtartama mindössze két napra szűkült, de az olyan.

Idén sem volt ez másként: amint deres ujjaival kaparászni kezdett az utca végén a november, rohamtempóban megfelelő ideiglenes örökbefogadókat kerestünk drága gyermekeinknek („Dehogy jöttök, szó se lehet róla, hideg van szívem, különben is, mert azt mondtam, azért!) és irány a Balcsi!

Az összes létező energiaforrást beüzemelve, felfűtöttük a nyári lakot vagy 8 fokra (hogy a tököt faragni lehessen), és nekiestünk a kertnek. Gyomlálás-metszés, átültetés, anyázás, ásás, elvágott és létra közé szorult ujj, levezetésképpen flexeltünk is kicsit, hogy ne érje szó a ház elejét. Majd a jól végzett munka után indulhatott is a buli! Kikészítettük a teraszra a nyugágyakat, a szomszédokat (szépen sütött a nap ) meg a sí-dekort, és vidám adomázás közepette  a ModernTóking Cd aláfestésével becsülettel nekiláttunk a folyadékpótlásnak.

Mikor Már a Zsubrovkás üveg is átlátszóra tisztult és a Komár Laci aranylemez utolsó akkordjai is elhaltak, romantikus vetítéssel koronáztuk meg a napot.

Zuram a Port.hu által 8,3-asra taksált "Vissza hozzád" című bestsellerrel kedveskedett nekem, amiről az első tíz percben megállapítottuk, hogy a 8,3 bizonyára a percenkénti klisészámot jelöli. Irgalmatlan szereposztás, rettenetes szinkron, bárgyú és hatásvadász történet, igazi Arany Málna díjas alkotás. Csak erős gyomrúaknak ajánlom...............ha nagyon utálom az illetőt. (mondjuk ez most szöget ütött a fejembe..)

Mindent összevetve azonban az Ünnep ünnep volt a javából, a vizet el-, a házat lezártuk, elmorzsoltunk pár könnycseppet és  hazacuccoltunk. Már csak 150-et kell aludni és újra mehetünk!

Hogy gyorsabban teljen az idő, rákeresek a neten egy medvekurzusra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyuveskonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr5611921113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása