Magvas gondolatok a tyúkudvarból

Nyüveskönyv

Lengyelország újratöltve

2018. február 12. - Nyüveskönyv

Idén is ellátogattunk lengyel barátainkhoz a tél leple alatt egy hosszú (gyerekestül pláne) hétvége erejéig. Szívből ajánlom a bérből-fizetésből élő, ám néha kiruccanni vágyó honfitársaimnak, mert egy ausztriai síelés árának töredékéből megvalósítható a dolog, és ha nem síléccel a lábadon születtél, itt temérdek lankás pálya közt válogathatsz.

Zakopane nekem speciel nem jött be. Siófok télen, azzal a különbséggel, hogy ez télen is tömve van. Túlárazott szobák, feláras síbérlet, kurjongató zubrovkagőzös hordák. A Villa Kurant hangulatos szobáit receptre is felírhatnák súlyos depresszióra, a plafonig sötétbarna lambériával borított nagyobbacska beépített szekrény méretű, lejárt szavidős pézsmapocok füstölővel illatosított 3 fős lakosztály bizonyára egy életre megszabadítja a pácienst borongós gondolataitól, pláne, ha a falra derűs dekorációs elemként cellux-szal fölbiggyesztett koszoskék művirágcsokorra téved a tekintete. A lámpa kiégve, fűtés mutatóba, a wcpapír-guriga alján brutális gyilkosságra utaló nyomok, a koszos matracból meghitten meredeznek az ágyrugók. A híres síterep pedig még stabil sítudással is inkább "kihívás”, mint élmény.

Hamar ott is hagytuk hát Zakopanét, és visszatértünk inkább a bukovinai régióba, ahol a kedves kis fagerendás házikók, világító jégcsapdíszes utcácskák és a hótól roskadozó  kerítések közt vidáman csilingelve futó lovaskocsik még az olyan kevéssé romantikus lelkeket is rabul ejtik, mint például én.

Itt még a WC-papír gurigának is első tulajdonosa lehet az idelátogató. Bármely Karchmát is választjuk, nagyon nem lőhetünk mellé. Érdemes megkóstolni a helyi ételeket, igazán jó a konyhájuk és a helyi népzene egyenesen kiváló.

A sípályák szépen karbantartottak, és igen sok különálló síterepet találni. De ha kicsit keresgélünk, összefüggő pályarendszerekre is bukkanhatunk, fűtött felvonóval, márkás sífelszerelést kölcsönző síszervízekkel és vidám hüttékkel. (Kaniowka-Kotelnica)

A Bialka Tatrzanska-i régió, igazán mindent kínál, ami egy hosszú hétvégi kikapcsolódáshoz szükséges. A hidegben elgémberedett tagoknak nyújt meleg fogadtatást a Termy Bukovina számos medencéje, (külön örömömre szabadtéri úszómedencét is leltem, mely kellemes hőmérsékletével kárpótol a csobbanás előtt a jeges éjszakában megtett két és fél lépésért és a szükségszerűen előtörő kurvaanyázásért), különösen, ha olyan szerencsés az idelátogató, hogy belefut a „Fürdők Éjszakája” c. rendezvénybe, amikor is alkalma nyílik a medence fölé kifeszített színpadon ugrabugráló félpucér táncos fiúkákat nézve elmerengeni, hogy talán mégiscsak vannak olyan szakmák, amiknek nem kellene koedukáltnak lenni….

Mindent összevetve: Aki teheti, induljon azonnal, most, mert már hazajöttem, így kb. letojom, mekkora tömeg lesz a felvonóknál.

A bejegyzés trackback címe:

https://nyuveskonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr6813658554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása